De online versie van Beeldnet.
Toegankelijk voor iedereen en zichtbaar op de
kabelkranten van beeldnet op locatie.
Het andere nieuws van Brabant Zuid Oost.
Met een directe link naar:
Achtse Barrier, Asten, Bakel, Bladel, Bergeijk, Best, Blixembosch, Cranendonck, Deurne, Eindhoven, Geldrop, Gemert-Bakel, Heeze, Helmond, Laarbeek, Leende, Mierlo Oirschot, Son Breugel, Valkenswaard, Veldhoven, Waalre,


Zoek op de site:
Beeldnet de internet versie van Beeldnet-kabelkrant voor Eindhoven en omgeving
Vader en zoon Taks maken werk van hun ideaal
Groene stroom van de Dommel
Archiefdatum: mei 2016


Ze zagen het water van de Dommel vallen en bedachten: daar kun je elektriciteit mee opwekken! Vader en zoon Taks zijn na jaren voorbereiden zover dat nu het startkapitaal bijeen wordt gecrowdfund voor een waterkrachtcentrale bij Sint-Michielsgestel. Komt er in de toekomst ook een Dommelcentrale in Eindhoven?


De Dommel een bron van duurzame energie? Jazeker! Met een waterkrachtcentrale bij de stuw in Sint-Michielsgestel kan het water van de Dommel meer dan 170 huishoudens in het Dommelgebied voorzien van groene stroom.
 
Energiecoöperatie Dommelstroom ontwikkelde de plannen voor de waterkrachtcentrale. Die zijn inmiddels vergevorderd: alle noodzakelijke vergunningen zijn binnen, de bouw- en exploitatieplannen zijn goedgekeurd en liggen klaar. 

Ook de financiering is rond. Naast de financiële bijdrage van de Gemeente Sint-Michielsgestel, Het Groene Woud, de Rabobank en de Stichting DOEN, hebben 450 leden gezamenlijk het benodigde bedrag bijeengebracht.

Komende zomer gaat de waterkrachtcentrale nu dan ook daadwerkelijk gebouwd worden. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief
Daar krijgen wij nou energie van, jij ook?


De waterkrachtcentrale
De aanleg van de waterkrachtcentrale is voorzien in de Dommel, gekoppeld aan de stuw die gelegen is in Sint-Michielsgestel. Het peilverschil boven- en benedenstrooms bedraagt ca. 1,80 meter. Ter plaatse verdeelt de Dommel het landschap in gebieden, die bekend staan als Zegenwerp en Genenberg

Bij de stuw in de Dommel valt jaarlijks gemiddeld 250 miljard liter water ca. 1,80 meter naar beneden. Het water wordt bij de stuw verdeeld over drie doorlaatopeningen (zie figuur hieronder). De aanleg van een visroute door het gebied Zegenwerp (langs het laantje van Zegenwerp) betekent dat het realiseren van de centrale geen problemen voor de vispopulatie met zich meebrengt.

Installatie
In de praktijk zijn er verschillende soorten installaties om met waterkracht energie op te wekken. Voor de centrale in de Dommel is een vijzelturbine een zeer geschikte oplossing. Een turbine met een diameter van 4 meter is hier optimaal.. 

Het neervallende water zorgt ervoor dat de turbine gaat draaien. De draaiende beweging van de turbine wordt door een generator omgezet in elektrische stroom. Deze stroom wordt ten slotte door een omvormer omgezet in de juiste spanning. 

Het potentieel van het water is gelijk aan het hoogteverschil (voor en achter de stuw: 1.8 meter) van het water maal het debiet (ca. 10 m³ per seconde) maal de zwaartekrachtversnelling (9,8). Dit komt uit op 150 kW. Rekening houdend met diverse correcties geeft dit omgerekend een productiviteit van 650.000 Kwh (Kilowattuur) per jaar. 

De centrale zal worden aangebracht in het verlengde van de middelste doorlaatopening. Hiermee ontstaat de beste combinatie voor het gebruik van de centrale en het functioneren van de stuw. 

 

Meer weten? Zoek met Google

Bekijk op kaart: routebeschrijvingBron grafics en/of tekst: dommelstroomdelen.nl
 

(toevoeging beeldnet.nl)

Kijken naar kunst en zelf direct kopen van de kunstenaar. Zonder provisiekosten.
Mijnexpositie.nl plaatst kunstenaars centraal. www.mijnexpositie.nl

Kunst en Cultuur verdienen meer!
We hebben het vaak niet in de gaten, maar kunst- en cultuurbewustzijn vormt meer in ons dat we beseffen.
Kunst en Cultuur halen je los van dagelijkse beslommeringen, ontwikkelen je. Toch is kunst een vaak een ondergewaardeerd item.

Laten we wel wezen.... ook de kunst heeft een rol gespeeld in het bewuster omgaan met de natuur en heeft ons, zonder dat we het weten, geleerd beter om te gaan met onze omgeving.


(advertentie)


Vragen over een klikprothese?

Eén klik verwijdert voor het stellen van uw vraag over het klikgebit. Zo kunt u snel te weten komen of een klikprothese ook voor u geschikt is.


" ...eindelijk een site waar ik mijn vraag kwijt kan, zonder eerst veel werk met het maken van een inlog-account"...


Deze advertentie komt tot stand met medewerking van
Implantaatcentrum Eindhoven(advertentie)

Fysiotherapie Achtse Barrier Eindhoven

Fysiotherapie Achtse Barrier is een groepspraktijk met twee vestigingen in de Achtse Barrier gelegen in Eindhoven Noord. Zij bieden uitgebreide mogelijkheden om uw klachten zoveel mogelijk in goede banen te leiden.

Zorgprogramma’s voor onder andere: Hart- en Vaatziekten, Diabetes, Urine-incontinentie, Astma, COPD, Angst, Depressie en Osteoporose. Fysiotherapie Achtse Barrier Eindhoven
De actualiteit van vandaag:

Op Beeldnet.nl:


 © ScipNed | Scipned Beheersysteem | Sitemap