De online versie van Beeldnet.
Toegankelijk voor iedereen en zichtbaar op de
kabelkranten van beeldnet op locatie.
Het andere nieuws van Brabant Zuid Oost.
Met een directe link naar:
Achtse Barrier, Asten, Bakel, Bladel, Bergeijk, Best, Blixembosch, Cranendonck, Deurne, Eindhoven, Geldrop, Gemert-Bakel, Heeze, Helmond, Laarbeek, Leende, Mierlo Oirschot, Son Breugel, Valkenswaard, Veldhoven, Waalre,Beeldnet de internet versie van Beeldnet-kabelkrant voor Eindhoven en omgeving
Help natuurbranden voorkomen
De lente is er en daarmee ook brandgevaar in de natuur
Archiefdatum: mei 2014


Het klinkt misschien raar, maar ook nu is er al een gerede kans aanwezig op het ontstaan van natuurbranden.

De natuur is mooi maar ook kwetsbaar. Een brandje in het bos, op de hei of in de duinen loopt al snel uit de hand, want natuurbranden zijn grillig en moeilijk te bestrijden. Vuur kan zich razendsnel verspreiden via kruinen van bomen en kan heel onverwachts op de grond opduiken. Ieder vuurtje in een natuurgebied kan uitlopen op een allesverwoestende brand.


Het grootste gevaar voor mensen is dat ze door het vuur ingesloten raken en niet meer weg kunnen komen. In deze periode van het jaar - wanneer de sapstroom in de bomen nog niet op gang gekomen en daardoor erg droog zijn - is de natuur vanwege de droogte extra kwetsbaar.

Iedereen weet het eigenlijk wel: roken in een droog bos is niet verstandig. Eén weggeschoten sigaret is al genoeg om een groot gebied af te laten branden. Maar ook afval kan brand veroorzaken. Bijvoorbeeld een glazen fles waar de zon op schijnt, kan als vergrootglas werken. Zelfs uw auto kan brandgevaar opleveren. De katalysator aan de onderkant van de auto wordt erg heet. Als u de auto in droog, hoog gras wegzet, kan dat daardoor in brand vliegen. Verder zijn barbecueën en een kampvuur maken natuurlijk erg gezellig, maar het gevaar van brand is groter dan u denkt. Naast menselijk gedrag zijn er ook andere factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van natuurbranden, zoals de soort begroeiing, de luchtvochtigheid, temperatuur en de wind. 
 
Wat u kunt doen?
De brandweer kan veel doen om brand te voorkomen of te blussen, maar is daarbij afhankelijk van u als bezoeker van een natuurgebied. Om een natuurbrand te voorkomen is een beetje extra aandacht al voldoende. Bijvoorbeeld door niet te roken in het natuurgebied en afval in de daarvoor bestemde afvalbakken te gooien. Als dat niet kan, neem het afval mee en gooi het thuis weg. Houdt u zich wat barbecues, kampvuren en vuurkorven betreft aan de regels die op uw vakantieverblijf of in de gemeente gelden. Let ook op waar u uw auto neerzet. Parkeer bijvoorbeeld niet op bospaden; brandweervoertuigen moeten altijd vrij baan hebben. 
 
En als er toch brand is?
Blijf in ieder geval kalm, bel 112 en geef uw locatie zo goed mogelijk door. Een veilige plaats bij een natuurbrand is de openbare weg of de bebouwde kom.
 
Een speciale internetsite
In het algemeen geldt dat in natuurgebieden met bos, heide, gras(duinen) bij droog weer de kans op natuurbrand toeneemt. Een natuurbrand kan zich in droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Via de internetsite www.brandweer.nl/brabant-zuidoost kunt u snel de actuele situatie van de droogte in de natuur zien en hoe groot het brandgevaar in uw regio is. Meer informatie is ook te vinden op www.brandweer.nl.
De actualiteit van vandaag:

Op Beeldnet.nl:


 © ScipNed | Scipned Beheersysteem | Sitemap