De online versie van Beeldnet.
Toegankelijk voor iedereen en zichtbaar op de
kabelkranten van beeldnet op locatie.
Het andere nieuws van Brabant Zuid Oost.
Met een directe link naar:
Achtse Barrier, Asten, Bakel, Bladel, Bergeijk, Best, Blixembosch, Cranendonck, Deurne, Eindhoven, Geldrop, Gemert-Bakel, Heeze, Helmond, Laarbeek, Leende, Mierlo Oirschot, Son Breugel, Valkenswaard, Veldhoven, Waalre,


Zoek op de site:
Beeldnet de internet versie van Beeldnet-kabelkrant voor Eindhoven en omgeving
Weer een molen gered!
Molen De Volksvriend Gemert wordt gerestaureerd
Archiefdatum: eind 2013


Na vele jaren is het zover: molen ‘De Volksvriend’ aan de Oudestraat in Gemert wordt gered! Eigenaar Van Roij en Molenstichting Gemert-Bakel zijn, in samenwerking met de gemeente, de molenconsulente Noord-Brabant en de rijksdienst voor cultureel erfgoed, tot een overdracht gekomen wat dit mogelijk maakt. Voor een symbolisch bedrag van 1,00 euro draagt de eigenaar ‘De Volksvriend’ over aan de gemeente. 
 


Vervolgens neemt de molenstichting de molen in beheer. Uiteindelijk moet de molen weer kunnen draaien en malen. Een bijzondere situatie omdat de gemeente Gemert-Bakel dan vier verschillende typen werkende molens heeft. Dat komt niet vaak voor in Nederland.  

Erfpachtconstructie
In het belang van de molen en de inwoners van Gemert-Bakel draagt eigenaar Van Roij de molen, de ondergrond en het recht van overpad over aan Molenstichting Gemert Bakel. Dit gebeurt door de molen tegen een symbolisch bedrag van 1,00 euro over te dragen aan de gemeente. Vervolgens neemt Molenstichting Gemert-Bakel de molen, de ondergrond en het recht van overpad over van de gemeente door middel van een erfpachtconstructie. De molenstichting gaat ‘De Volksvriend’, net als de andere drie molens beheren, onderhouden en restaureren. Van Roij: ‘Beltmolen de Volksvriend zal weer gaan draaien en dat is goed nieuws. Ik ben blij dat de gemeente nu ook het belang hiervan inziet en ik vertrouw erop dat zij alles op alles zetten om de restauratie tot een succes te maken’. 
 
De restauratie
De molenstichting start na de overdracht op woensdag 22 januari direct met de voorbereidingen voor de restauratie. Samen met molenmaker Beijk wordt de molen eerst wind- en waterdicht gemaakt, en wordt de molen gestut. De kans bestaat anders, dat er tijdens de voorbereidingen van de restauratie zaken naar beneden komen, waardoor er nog meer werk bijkomt. Daarna wordt er een plan gemaakt waarin staat wat er allemaal precies moet gebeuren aan de molen. Vervolgens gaat de molenstichting subsidies en fondsen verwerven om de molen te kunnen restaureren. Naar schatting is er ruim € 600.000,00 nodig voor de restauratie. De stichting hoopt de plannen en de subsidieaanvraag in september klaar te hebben, zodat deze ingediend kunnen worden voor de restauratiesubsidieregeling van de provincie Noord-Brabant. Dit zou inhouden dat de restauratie in januari volgend jaar kan beginnen.
De actualiteit van vandaag:

Op Beeldnet.nl:


 © ScipNed | Scipned Beheersysteem | Sitemap