De online versie van Beeldnet.
Toegankelijk voor iedereen en zichtbaar op de
kabelkranten van beeldnet op locatie.
Het andere nieuws van Brabant Zuid Oost.
Met een directe link naar:
Achtse Barrier, Asten, Bakel, Bladel, Bergeijk, Best, Blixembosch, Cranendonck, Deurne, Eindhoven, Geldrop, Gemert-Bakel, Heeze, Helmond, Laarbeek, Leende, Mierlo Oirschot, Son Breugel, Valkenswaard, Veldhoven, Waalre,


Zoek op de site:
Beeldnet de internet versie van Beeldnet-kabelkrant voor Eindhoven en omgeving
Houdt u een oogje in het zeil?
Provincie betrekt omwonenden bij toezicht
Archiefdatum: eind 2013


De provincie Noord-Brabant onderzoekt of het mogelijk is om omwonenden van bedrijven te betrekken bij het toezicht op de naleving van omgevingsvergunningen.

 

Vindt u dit een goed idee of juist niet?  U kunt op de site van de provincie uw mening geven.
 Milieuklachten
De provincie Noord-Brabant ontvangt per jaar ongeveer 2.400 milieuklachten over bedrijven. Vrijwel altijd vormen die aanleiding tot een onderzoek, maar in veel gevallen is de oorzaak moeilijk te achterhalen of is er geen sprake van strafbaar gedrag. Oplossingen zijn dan ook lang niet altijd afdwingbaar. Vandaar dat de provincie op zoek is naar aanvullende manieren om overlast en zorgen van omwonenden weg te nemen.

Omgevingsvergunningen
De provincie verstrekt omgevingsvergunningen aan ongeveer 850 bedrijven. Deze vergunningen bevatten voorschriften om de omgeving te beschermen. Voor het naleven van die regels is in de eerste plaats het bedrijf verantwoordelijk. De provincie is belast met het toezicht en treedt indien nodig handhavend op. Maar ook de omgeving zou er toe kunnen bijdragen dat regels beter worden nageleefd.

Onderzoek
Met het onderzoek probeert de provincie scherp te krijgen waarom sommige bedrijven wel harmonieus samengaan met hun omgeving en andere niet. En waarom het ene bedrijf (veel) klachten oplevert en het andere niet. Verder is de provincie benieuwd naar de beweegredenen van mensen om hun klachten te uiten of dat juist niét te doen.

Win-win-win
Gedeputeerde Johan van den Hout (ecologie en handhaving): ‘We willen bevorderen dat bedrijven en omwonenden constructief met elkaar in contact komen en blijven. Dat zou een win-win-win-situatie betekenen: een goede onderlinge verstandhouding tussen bedrijven en omwonenden en minder klachten en procedures waar de provincie zich mee bezig hoeft te houden’.


bron: tekst en grafic:  brabant.nl


De actualiteit van vandaag:

Op Beeldnet.nl:


 © ScipNed | Scipned Beheersysteem | Sitemap